Strona wykorzystuje pliki cookies

Informacje zapisana za pomocą cookies i podobnych technologii używane są m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z serwisem reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu takim np. jak FireFox można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z serwisu internetowego bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności serwisu.

Katalogi stron SEO
OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Tutaj jestes: Strona Główna arrow Ślub za Granicą
Rezerwacja hoteli online w Polsce i na świecie
Rezerwacja hoteli online na całym świecie

Ślub za Granicą
Ślub za Granicą
Małżeństwo za Granicą

Obywatele polscy zamieszkali za granicą mogą zawrzeć związek małżeński przed miejscowym Urzędnikiem Stanu Cywilnego lub Konsulem Polskim.

Konsul może udzielić ślubu wyłącznie parze obywateli polskich.
Ślub przed Konsulem

Osoby zamierzające zawrzeć związek małżeński w Konsulacie, powinny zgłosić ten fakt przynajmniej na 2 miesiące wcześniej i przedstawić następujące dokumenty:
- dokument stwierdzający tożsamość
- odpis skrócony aktu urodzenia
- dowód ustania lub unieważnienia małżeństwa jeżeli pozostawały poprzednio w związku małżeńskim, albo nieistnienia małżeństwa, jeżeli postępowanie o ustalenie nieistnienia małżeństwa toczyło się wobec tej osoby
- pisemne zapewnienie, że nie wiedzą o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa.

Dowodem ustania małżeństwa jest:
- odpis skrócony aktu zgonu lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu o stwierdzeniu zgonu lub uznaniu za zmarłego poprzedniego małżonka,
- odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu przez rozwód, albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o rozwodzie.
Dowodem unieważnienia małżeństwa jest:
- odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o unieważnieniu małżeństwa, albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o unieważnieniu małżeństwa.
Dowodem nieistnienia małżeństwa jest:
- odpis prawomocnego orzeczenia sądu ustalającego nieistnienie małżeństwa.
Oświadczenie złożone przed konsulem o wstąpieniu w związek małżeński przesyłane jest do Urzędu Stanu Cywilnego właściwego dla dzielnicy śródmieście miasta Warszawy. Na tej podstawie USC sporządza akt małżeństwa.

Opłata za przygotowanie dokumentacji w sprawie zawarcia związku małżeńskiego przed Konsulem oraz zorganizowanie uroczystości: 180 euro.

Jedyną formalnością związaną z zawarciem przez obywatela polskiego ślubu za granicą, załatwianą za pośrednictwem Konsulatu Polskiego jest uzyskanie zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą.


Dokument ten można uzyskać osobiście w USC w Polsce, lub wydobyć go za pośrednictwem Konsulatu. Na podstawie Ustawy z dnia 29.09.1986 roku
Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz.U.86.36.180) wydaje go kierownik Urzędu Stanu Cywilnego miejsca zamieszkania osoby, której zaświadczenie dotyczy. (Rozdział 8, art. 71 ust.1). Wyjątek stanowi sytuacja, gdy obywatel polski zamieszkały za granicą nie miał miejsca zamieszkania w Polsce, albo nie można ustalić jego ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce, lub wyjechał z Polski przed ukończeniem 16 roku życia. Zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego wydaje wówczas Konsul.

Osoby zamierzające uzyskać zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za pośrednictwem Konsulatu oraz osoby, którym zaświadczenie to wydaje Konsul, składają następującą dokumentację:

- odpis skrócony aktu urodzenia;
- w przypadku osób które zawierały wcześniej związek małżeński - dowód ustania małżeństwa, czyli: odpis skrócony aktu zgonu poprzedniego małżonka, lub odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu lub unieważnieniu, lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu polskiego o unieważnieniu małżeństwa lub ustalającego nieistnienie małżeństwa;
- pisemne zapewnienie, o braku znajomości okoliczności uniemożliwiających zawarcie małżeństwa, zgodnie z Art. 54, ust 1, pkt. 2 cytowanej ustawy;
- podanie o wydanie zaświadczenia (do właściwego USC lub Konsula).
Po otrzymaniu zaświadczenia z polskiego USC, Konsulat dokonuje jego tłumaczenia na język danego kraju i doręcza osobie zainteresowanej.

Opłata konsularna za przygotowanie dokumentacji, wydobycie zaświadczenia z polskiego USC oraz wykonanie tłumaczenia na język danego kraju: 78 euro.

Osoby, które uzyskały zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego z granicą bez pośrednictwa Konsulatu, powinny zgłosić się w celu uzyskania uwierzytelnionego przez Konsulat tłumaczenia.

Opłata konsularna za sporządzenie i uwierzytelnienie tłumaczenia: 30 euro.

Opłata za sporządzenie przez konsula zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa: 96 euro

Źródło: MSZ
Tytuł pozycji Odsłony
Anglia i Walia 19136
INTERNETOWE NAUKI PRZEDMAŁŻEŃSKIE 15451
Irlandia 11154
Małżeństwa zawierane w kościele polskim w Rzymie 6763
Opłaty konsularne 7495
Placówki dyplomatyczne kraje od A do M 18350
Placówki dyplomatyczne kraje od N do R 9329
Placówki dyplomatyczne kraje od S do T 9625
Placówki dyplomatyczne kraje od U do Z 9126
Rejestracja Aktu Małżeństwa 12809
Rejestracja Aktu Urodzenia 9009
Szkocja 8814
Ślub na MAURITIUSIE 2274
Ślub w Casablance 18655
Ślub w Tajlandii 5236
Wydobycie Aktów Stanu Cywilnego 7410
Wzory wniosków 7047
 
««  start « poprz. 1 nast.  » koniec »»
Pozycje :: 1 - 17 z 17

Zawsze aktualna prognoza pogody


Copyright Tomasz Bartoszek | Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone.